Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ιστορικά κείμενα του Καποδίστρια




Μοναδικά ιστορικά κείμενα του Καποδίστρια που βρίσκονται σε βιβλιοθήκες της Μόσχας θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε έκθεση αρχείων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, είπε στο “Πρακτορείο 104,9”, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης

Μοναδικά ιστορικά κείμενα του Καποδίστρια, που βρίσκονται σε βιβλιοθήκες της Μόσχας και γραμμένα στη ρωσική γλώσσα, θα παρουσιαστούν σε ψηφιακή μορφή για πρώτη φορά, σε
έκθεση αρχείων, η οποία θα εγκαινιαστεί στην ελληνική Βουλή.


Όπως είπε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, τα σπάνια και άγνωστα στο ευρύ κοινό κείμενα αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι ο τότε τσάρος της Ρωσίας, Αλέξανδρος, είχε δώσει εντολή στον Καποδίστρια να συντάξει το Σύνταγμα της Πολωνίας, καθώς επίσης και επιστολές του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη προς τον Αλέξανδρο, προκειμένου να τον πείσει για να ανακηρυχτεί η Ελβετία ανεξάρτητο κράτος.

Ο κ. Κουράκης, μιλώντας στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση”, είπε ότι στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα συναντήθηκε με τον ομόλογό του, αντιπρόεδρο της Δούμα και συμφωνήθηκε να μεταβούν στη ρωσική πρωτεύουσα, με έξοδα της ελληνικής κυβέρνησης, τεχνοκράτες και ιστορικοί προκειμένου, όπως είπε, να μελετήσουν τα κείμενα του Καποδίστρια.

“Ζητήσαμε τα αρχεία σε ψηφιακή μορφή το δέχτηκαν μας δέχτηκαν και ήταν πάρα πολύ ενημερωμένοι για τη μεγάλη μορφή και έμεινα έκπληκτος όταν μας έδειξε κείμενα και επιστολές του Καποδίστρια”, είπε ο κ. Κουράκης, ο οποίος εγκαινίασε στη Μόσχα έκθεση φωτογραφίας της Αθωνικής Πολιτείας, με αφορμή την εγκατάσταση του πρώτου Ρώσου μοναχού στο Άγιο Όρος, πριν από 1.000 χρόνια.

Στην έκθεση αρχείων της Βουλής εκτός από τα ρωσικά κείμενα θα παρουσιαστούν επίσης, έγγραφα και επιστολές του Καποδίστρια, στην αγγλική και γαλλική γλώσσα. Όπως αποκάλυψε ο κ. Κουράκης, σε έναν από τους τόμους που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Μόσχας υπάρχει και μια επιστολή του Αλή Πασά προς τον Καποδίστρια και στο κάτω μέρος του εγγράφου διακρίνεται η υπογραφή του τότε ο αγά των Ιωαννίνων, με τη βούλα του δαχτυλιδιού του.

crashonline                                                                       


    ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"