Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Γέροντες του Αγίου Όρους



Στο Αγιο Ορος ο προσκυνητής έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με γέροντες που μέσα από τα λόγια και τα βιώματά τους μπορούν να τους δείξουν την
αλήθεια του Κυρίου μας.
Σήμερα, στον Αθωνα βρίσκονται τέτοιοι γέροντες που αποτελούν παράδειγμα και πυξίδα για όλους μας.

Γέροντας Ευθύμιος



Mια μορφή της Ορθοδοξίας που εκπέμπει αγιότητα. Ένας σύγχρονος ασκητής, που ζει ταπεινά και λιτά μέσα στο δάσος της Καψάλας στο Άγιον Όρος.
Εκεί όπου βλέπει μόνο ο Θεός! 
Συναντάμε τον θεόπνευστο γέροντα Ευθύμιο, τον διάδοχο του πατέρα Παϊσίου, όπως συνηθίζεται να τον αποκαλούν εκατοντάδες προσκυνητές που τον επισκέπτονται καθημερινά. 
Βεβαίως, εκείνος σε καμία περίπτωση δεν δέχεται αυτόν τον ρόλο. 
«Είμαι αμαρτωλός και ανάξιος», λέει συνεχώς στον κόσμο που καταφθάνει μέσα από ένα αυτοσχέδιο μονοπάτι στο απόκρημνο κελί του. 
Εκεί όπου ζει με τρεις ακόμα νεότερους μοναχούς που τον διακονούν.

Γαλήνια μορφή, πράος και χαρισματoύχος. 
Η απόλυτη ηρεμία των κινήσεων και της φωνής του με άφησε συγκλονισμένο. 
Αυτός είναι ο γέροντας Ευθύμιος ο Αγιορείτης. 
Ζει σε ένα λιτό κελί κάτω από τις Καρυές, την Καψάλα, με πέντε ακόμα μοναχούς. 
Η φήμη του, αν και μόλις πενήντα χρόνων, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. 
Καθημερινά, δέχεται δεκάδες προσκυνητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, για να πάρουν την ευχή του και να βρουν λύση στα προβλήματά τους. 
Να ακούσουν τον λόγο του, να ξαποστάσουν από το λιοπύρι της ζωής και τις τόσες τρικυμίες της. Αναζητώντας ένα ήσυχο λιμάνι…

Γέροντας Γαβριήλ




Μια φωτισμένη μορφή, ο οποίος ασκητεύει στο Άγιο Όρος, σε κελί της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, πλησίον του κελίου του Γέροντος Παϊσίου, και τα λόγια ξεπηδούν τόσο γρήγορα και αποτυπώνονται στο μυαλό. Διαβάστε κάποια από αυτά…

Ό Θεός θέλει να στηριζόμαστε σ’ Αυτόν, και όχι σέ ανθρώπινες δυνάμεις.

* Μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας• Ή αυτοπεποίθηση είναι εμπόδιο στη Θεία Χάρη. Όταν αναθέτουμε τα πάντα στον Θεό, Αυτός υποχρεώνεται να μας βοηθήσει.

* Ή απαισιοδοξία υπερνικάτε διά της πίστεως στον Θεό Προνοητή, Κυβερνήτη και Ρυθμιστή των πάντων, και διά της υπακοής στο θέλημα του Θεού.

* Γνωρίζει ό πονηρός ότι ή πίστη είναι ή μεγαλύτερη παρηγοριά για τη στενοχωρημένη και άρρωστη ψυχή μας, πού έχει πληγωθεί από την αμαρτία. 
Γι’ αυτό προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαβάλει την Αλήθεια, σπέρνοντας μέσα μας αμφιβολίες, διαστρεβλώνοντας την πίστη, σκοτίζοντας το νου και ψυχραίνοντας την καρδιά όταν διαβάζουμε ή ακούμε τούς θείους λόγους.

* Φαίνεται πώς μόνο ή ζωντανή πίστη και ή ελπίδα στο Θεό μας κάνουν να είμαστε σταθεροί και γενναίοι, όπως το βλέπουμε στους αγίους Ιεράρχες, τούς Μάρτυρες, τούς Όσιους και τούς Δικαίους του Θεού.

Για την αγάπη την Χριστιανική

* Οι πρώτες και κύριες και μεγάλες εντολές είναι: η αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον.

* Ή αγάπη προς τον πλησίον είναι επαινετή, αν η μέριμνα της όμως δεν μας αποσπά καί από την αγάπη του Θεού…

* Ή αγάπη προς τον Θεό είναι ή κορωνίδα των αρετών. Μαζί με την αγάπη προς τον Θεό έρχεται και ή αγάπη προς τον πλησίον.

* Τίποτε δεν μπορεί να εξισωθεί με την αγάπη προς τους εχθρούς μας, και όταν πονούμε γι’ αυτούς πού υποφέρουν.

α) ή προσευχή. Να ζητάς από το Θεό να σού δώσει τη χάρη Του να Τον αγαπήσεις.

β) Φρόντιζε να θυμάσαι συχνά τις αμέτρητες τελειότητες του Θεού, και τα αμέτρητα αγαθά πού σου χάρισε.

Γέροντας Φιλόθεος, Ηγούμενος Μονής Καρακάλλου

Ενας ξεχωριστός γέροντας που ο κόσμος που επισκέπτεται τη Μονή επιθυμεί διακαώς να έρθει σε επαφή μαζί του και να τον ακούσει.

Είχε εντυπωσιάσει και τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο Αγιον Ορος το 2014, όταν ταξίδεψε βράδυ από την Κρήτη όπου βρισκόταν για να συναντήσει τον τότε πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



vimaorthodoxias.gr