Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Η Εύρεση του Τιμίου Σταυρού & Το μέγα θαύμα κατά την αναγνώρισή του




6 Μαρτίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού μετά των Τιμίων Ήλων υπό της αγίας Ελένης. 
Η ιστορία παραδίδει ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος, επιθυμώντας να αναδείξει τους Αγίους Τόπους και να
εδραιώσει το χριστιανισμό, αποφάσισε να αποστείλει τη μητέρα του Ελένη στα Ιεροσόλυμα, για την αναζήτηση και εύρεση του Τιμίου Ξύλου από το σταυρό του μαρτυρίου του Χριστού.
Ας δούμε λοιπόν πώς έγινε η εύρεση και η ταυτοποίηση του Τιμίου Σταυρού…




Όπως γράφει ο Κύπριος χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς, η αγία Ελένη, μητέρα του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου, το έτος 326 μ.Χ. πήγε στην Ιερουσαλήμ, όπου «μὲ μέγαν κόπον καὶ πολλὴν ἔξοδον καὶ φοβερίσματα ηὖρεν τὸν τίμιον σταυρὸν καὶ τοὺς ἄλλους δυὸ σταυροὺς τῶν λῃστῶν».
Η ιεραποδημία αυτή της αγίας Ελένης έλαβε χώρα μετά την ανάδειξή της από τον γιο της σε Αυγούστα και αφού είχε δει οπτασία, που την παρακινούσε προς την ιερή της αυτή αποστολή. 
Εφοδιασμένη λοιπόν με βασιλικά γράμματα προς τον τότε αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων άγιο Μακάριο, με αφθονία χρημάτων, καθώς και με την αρμόζουσα συνοδία στρατού και επισήμων αρχόντων, φθάνει «με σπουδή και νεανική δύναμη η ηλικιωμένη (ήταν τότε περίπου 78 ετών) και γεμάτη φρόνηση (Ελένη), να επισκεφθεί την αξιοσέβαστη γη και συγχρόνως να δει τις επαρχίες, τους δήμους, και τους λαούς της Ανατολής με βασιλική αξιοπρέπεια». 
Σύμφωνα με αρχαιότατη παράδοση, η εύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αυγούστα είναι συνυφασμένη με το πρόσωπο του αγίου ιερομάρτυρος Κυριακού, επισκόπου στα Ιεροσόλυμα. 
Εβραίος στην καταγωγή, με το αρχικό όνομα Ιούδας, ήταν ο άνθρωπος που γνώριζε από τους προγόνους του το μέρος όπου ήταν κρυμμένος ο Σταυρός του Κυρίου, αλλά δεν ήθελε να το αποκαλύψει στην αγία Ελένη. 
Αυτή τότε πρόσταξε να τον βάλουν σε ξεροπήγαδο για μία εβδομάδα, οπότε αναγκάστηκε από την πείνα και τη δίψα να υποδείξει τον χώρο του Γολγοθά και του Μνήματος του Χριστού. 
Ο τόπος είχε καταχωσθεί από τους Εβραίους, λόγω φθόνου, οι δε ειδωλολάτρες, βλέποντας να προσκυνείται από τους χριστιανούς με ευλάβεια για τα εκεί τελούμενα θαύματα, είχαν ανεγείρει στον χώρο αυτό τέμενος της θεάς Αφροδίτης. 
Με προσταγή λοιπόν της αγίας Ελένης το τέμενος αυτό γκρεμίστηκε και έγιναν ανασκαφές, οπότε ανευρέθηκαν ο Γολγοθάς, το Πανάγιο Μνήμα, οι τρεις σταυροί -του Χριστού και των δύο ληστών- και οι άγιοι Ήλοι (καρφιά) της Σταύρωσης.
Η αναγνώριση του Τιμίου Σταυρού έγινε με το εξής θαύμα
Μια νεκρή γυναίκα οδηγείτο προς ενταφιασμό. 
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος είπε τότε να σταματήσει η νεκρική πομπή και άρχισε να προσεύχεται. 
Μετά τη θερμή προσευχή του και τοποθετώντας διαδοχικά και χωριστά τους τρεις σταυρούς επάνω στη νεκρή, ω του θαύματος, αυτή αναστήθηκε, όταν την άγγιξε ο τρίτος σταυρός, ο Σταυρός του Κυρίου!

Τότε η Ελένη διέταξε και διαιρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός.
 Και το μεν ένα τμήμα τοποθέτησε σε αργυρή πολύτιμη θήκη και το άφησε στα Ιεροσόλυμα, το δε άλλο μετέφερε στο ταξίδι της επιστροφής από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη.
 Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, από αυτό το δεύτερο τμήμα του Τιμίου Ξύλου άφησε κατά τόπους τεμάχια.
Μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός ο Μέγας Κωνσταντίνος όρισε να ανεγερθεί στον χώρο του Παναγίου Τάφου ναός λαμπρός και περικαλλής, η δε αγία Ελένη, εκτός από την επίβλεψη στην ανέγερση του ναού τούτου, ανήγειρε θαυμάσιο ναό στη Βηθλεέμ (στο άγιο Σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου) και άλλον εφάμιλλο της Αναλήψεως στο όρος των Ελαιών…
Εις την εύρεσιν του Τιμίου Σταυρού

Δίδωσιν ἡμῖν Ἑλένη ταύτην χάριν,

Βλέπειν τὸ σῶσαν ἐκ φθορᾶς ἡμᾶς ξύλον.
Εις την εύρεσιν των Τιμίων Ήλων
Φανέντες ἧλοι Βασιλεῖ, τοῦ μὲν κράνους,
Ἄγαλμα κεῖνται, τοῦ χαλινοῦ δὲ κράτος.



ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"




Πηγή: impantokratoros.gr