Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Μεσογαίας Νικόλαος για την Πανορθόδοξη: Όταν προσπαθείς να πείσεις για κάτι ότι είναι σπουδαίο δεν είναι τόσο σπουδαίο



Της Κάτιας Τσιμπλάκη

«Ήθελα να γίνω μοναχός» η φράση αυτή από τα χείλη ενός ιεράρχη σίγουρα δεν εκπλήσσει. Όταν όμως πρόκειται για τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, ένα σπουδαίο επιστήμονα ο οποίος σπούδασε στο Harvard, στο ΜΙΤ, στα οποία δίδαξε ενώ παράλληλα εργαζόταν στη NASA, σίγουρα προκαλεί έκπληξη.




Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr μιλά για το «φωτάκι» της πίστης που άναψε μέσα του και τον ώθησε να επιστρέψει στην Ελλάδα και στην Ορθοδοξία και στον εαυτό του τον οποίο, όπως λέει χαρακτηριστικά «κάπως τον έχανα με το ψευτομεγαλείο των γνώσεών μου. 
Δοξάζω το Θεό που βρίσκομαι εδώ και θα ήθελα να είμαι ο τελευταίος που θα φύγω από την Ελλάδα».
Ρωτήθηκε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής για το προσφυγικό, για την Πανορθόδοξη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τέλη Ιουνίου 2016 στην Κρήτη και τις επιφυλάξεις που εξέφρασε, για τους ανθρώπους άλλων θρησκειών που έρχονται στην Ελλάδα, για το εάν πρόκειται να γίνει ένωση με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, για τις σχέσεις της εκκλησίας με την κυβέρνηση και τη βιοηθική.
Οι σχέσεις της Κυβέρνησης με την Εκκλησία εξισορροπούνται από φόβο και όχι από σεβασμό
Το Newsbomb.gr ρώτησε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας. 
Τόνισε ότι φαίνεται να υπάρχει κάποιου τύπου συνεργασία, στο παρόν κυβερνητικό σχήμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει επιφυλακτικό υπόβαθρο απέναντι της Εκκλησίας. 
Οι σχέσεις των δύο θεσμών, προσθέτει, εξισορροπούνται από φόβο και όχι από σεβασμό. Παράλληλα, επισημαίνει ότι και η Εκκλησία έχει ευθύνες καθώς πρέπει να προσεγγίσει τον πολιτικό κόσμο να τον βοηθήσει να καταλάβει τι ακριβώς είναι η Εκκλησία.
Τα θρησκευτικά να μην είναι κατηχητικά αλλά να έχουν ορθόδοξο προσανατολισμό
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει το μάθημα των θρησκευτικών καθώς είναι δεξαμενή και κιβωτός αξιών. «Δεν είναι καιρός να έρθουν πίσω;», διερωτάται και επισημαίνει ότι όλοι πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν πώς θα γίνει καλύτερο το μάθημα…. 
Να έχει ορθόδοξο προσανατοσλισμό αλλά να έχει και μια ενημέρωση. 
Να μην είναι κατήχηση… Αλλά να μπουν τα παιδιά σε μια δεξαμενή ελπίδας και αγάπης, ελπίδας και αγάπης, δεν μπορώ να μην καταλάβω γιατί να μην τα έχει αυτά;»
 Επίσης, ο μητροπολίτης Μεσογαίας λέει ότι τα βιβλία πρέπει να μαθαίνουν στα παιδιά τις πρεσβεύουν οι άλλες οι θρησκείες.
Πρέπει να δουλέψουμε τις σχέσεις μας οι Ορθόδοξοι
«Για την Πανορθόδοξη ήθελα να είναι κάτι μεγάλο, κάτι ατσαλάκωτο δεν θα ήθελα να είναι κάτι στιγματισμένο», λέει ο μητροπολίτης Μεσογαίας. 
«Αυτή τη στιγμή βλέπω μια προσπάθεια να πείσουν ότι είναι κάτι μεγάλο.
 Όταν προσπαθείς να πείσεις για κάτι ότι είναι σπουδαίο δεν είναι τόσο σπουδαίο.
 Και υπάρχουν κάποιοι άλλοι που προσπαθούν να το αποδομήσουν και να το αμφισβητήσουν εντελώς.
 Είναι λάθος και αυτό. 
Έγιναν λάθη, είχε ελλείψεις, είχε όμως και αγνή διάθεση». 
Για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει ένωση των δύο Εκκλησιών είπε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχει πολιτικό χρώμα.
Από τη NASA στην Ελλάδα για να φορέσει το καλυμμαύκι του μοναχού
O μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος δεν είναι μόνο ο μητροπολίτης που διαποιμαίνει μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και ένας σπουδαίος επιστήμονας. 
Το βιογραφικό του 63χρονου ιεράρχη «βαρύ».
Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αστροφυσική στο Harvard και Μηχανολογία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ). 
Οι διδακτορικές σπουδές του στο κοινό πρόγραμμα Harvard και ΜΙΤ (HST) επικεντρώθηκαν στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (Βιορευστοδυναμική, Μαθηματική Φυσιολογία, Αιμοδυναμική της καρδιάς και των αγγείων).
Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Αγγειολογικό Εργαστήριο του New England Deaconess Hospital, στο Τμήμα Αναισθησιολογίας του Massachusetts General Hospital και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Boston Children’s Hospital. Επίσης, διετέλεσε επί διετία επιστημονικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών σε θέματα Διαστημικής Ιατρικής Τεχνολογίας.
 Ήταν επιστημονικός συνεργάτης της NASA και της εταιρείας Arthur D. Little. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Harvard και του M.I.T., στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη και ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
Τι ήταν εκείνο που τον ώθησε να εγκαταλείψει την λαμπρή του καριέρα και να ενεδυθεί το ράσο της ιεροσύνης;
Για το προσφυγικό ο Μητροπολίτης Μεσογαίας επισημαίνει ότι αισθάνεται λύπη γιατί χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν και αφήνουν πίσω τον πολιτισμό τους που αναπτύχθηκε επί χιλιάδες χρόνια. «Είναι κρίμα να μην μπορούν να αποκαταστήσουν το μεγαλείο του πολιτισμού τους… Παράλληλα με αυτούς τους ανθρώπους το φαινόμενο που βλέπουμε εμείς εδώ είναι ότι για άλλους λόγους οι εκφραστές του δικούς μας πολιτισμού φεύγουν από τη χώρα μας».
Για την ανθρωπιστική βοήθεια που έδωσε η Εκκλησία στους πρόσφυγες, τόνισε ότι το 2015 ανήλθε στα 126 εκατομμύρια ευρώ και τόνισε ότι η οικονομική κρίση είναι και θέμα πολιτικών επιλογών.
 Η σχέση του λαού με την Εκκλησία είναι καλύτερη από τη σχέση του λαού με την Πολιτεία. 
Ο λαός εμπιστεύεται στην εκκλησία τους οικονομικούς του πόρους και αυτή τους μοιράζει.
Τους άθεους τους «γεννάμε» εδώ
Το Νewsbomb.gr, ρώτησε το Μητροπολίτη Μεσογαίας πως αντιμετωπίζει η Εκκλησία τους άθεους ή τους ανθρώπους με διαφορετική θρησκεία που έρχονται στην Ελλάδα. 
«Δεν έρχονται άθεοι, τους αθέους τους γεννάμε εμείς», λέει μεταξύ άλλων.
Ο ISIS έχει πολιτικό υπόβαθρο
Ο κ. Νικόλαος επισημαίνει ότι ο ISIS έχει πολιτικό υπόβαθρο, εξυπηρετεί κάποιες κάποιες σκοπιμότητες, οι οποίες έχουν οικονομική βάση έχουν τα θέματα και δημιουργείται η εκμετάλλευση του θρησκευτικού στοιχείου. «…χριστιανική Δύση είναι φοβερά αποδυναμωμένη και κατ΄ουσία αυτοκτονούσα αμφισβητώντας τη δική της ταυτότητα. Δεν είναι ευθύνη της ότι προκάλεσε αυτή μια μισαλλοδοξία αμύνεται… Νομίζω ότι είναι καιρός να ανακαλύψουμε αυτό που είμαστε».
Γίνεται εμπορευματοποίηση των ιερών
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος μιλά gια τη βιοηθική, για την τεχνολογικοποίηση της παραγωγής και την εμπορευματοποίηση ιερών πραγμάτων. 
Eπίσης αναφέρετι στηην ευθανασία, στο φύλο και την ταυτότητα.
 Μιλά στα σχολεία και την προσπάθεια που γίνεται για την αποδόμηση των εμφυλικών στερεοτύπων. 
«Δηλαδή είναι στερεότυπο να είναι στερεότυπο να είναι άνδρας και γυναίκα», διερωτάται και επισημαίνει ότι η εκκλησία δίνει πρακτικές απαντήσεις και στα θέματα της ευθανασίας.












vimaorthodoxias.gr

 ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"